Bedava ödev indir
Ocak 09, 2009, 03:33:46 ÖÖ *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  
  İletileri Göster
Sayfa: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 »
166  cellotin genel / Ziraat / ZİRAİ ÜRÜNLER VE DOĞA MANTARLARI İTHALAT-İHRACAT SANAYİ TİCARET A.Ş.-ERİK ÇEŞİTL : Nisan 17, 2007, 09:13:14 ÖÖ
Bedava ödev indir

dosya şifresi cellotin.com
167  cellotin genel / Arkeoloji - Jeoloji / ALTERNATİF AKIM : Mart 20, 2007, 06:07:39 ÖS
Bedava ödev indir

dosya şifresi cellotin.com
168  cellotin genel / COĞRAFYA / Ynt: Mevsimler ( : Mart 15, 2007, 04:55:25 ÖS
Mevsimler (   verdiğiniz link nerelere gidiyor takip ediyormusunuz?NeyNey
ekteki dosyada problem görülmedi.
169  cellotin genel / Biyografi / Abidin : Mart 14, 2007, 10:47:25 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
170  cellotin genel / Biyografi / abicht(Filozof) : Mart 14, 2007, 10:46:56 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
171  cellotin genel / Biyografi / abdülaziz han : Mart 14, 2007, 10:46:27 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
172  cellotin genel / Biyografi / abdurrahman şeref : Mart 14, 2007, 10:46:01 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
173  cellotin genel / Biyografi / Abdullah Çatlı : Mart 14, 2007, 10:45:31 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
174  cellotin genel / Biyografi / abdi ipekçi : Mart 14, 2007, 10:45:04 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
175  cellotin genel / Biyografi / abdi ipekçi : Mart 14, 2007, 10:43:58 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
176  cellotin genel / Biyografi / Abdi ıpekçi : Mart 14, 2007, 10:43:30 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
177  cellotin genel / Biyografi / 6.cadde : Mart 14, 2007, 10:43:00 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
178  cellotin genel / Biyografi / 20 tane büyük Türk'ün biyografisi : Mart 14, 2007, 10:42:17 ÖÖ
indir

rar şifresi cellotin.com
179  cellotin genel / Genel Kültür / zeka oyunları : Şubat 28, 2007, 09:58:22 ÖÖ
MATEMATİK OYUNU
Aklınızdan bir sayı tutun! Bu sayıya ondan bir sonraki sayıyı ekleyin! Sonuca 15 ilâve edin! Çıkan sayıyı ikiye bölüp ilk başta tuttuğunuz sayıyı çıkarın! Kalan 8'dir. (Çözümü aşağıdadır)
BULMACANIN ÇÖZÜMÜ
Sayı A ise, bir sonraki A+1'dir.
A+A+1=2A+1 eder
Buna 15 eklenirse 2A+1+15 = 2A+16 olur.
Yarısı (A+8)'dir. A'yı çıkarırsanız kalan 8 olur.
MASRAF
Veli Bey, 50 km. mesafedeki şehre gitmek için otomobil kiralamaktadır. Yarı yolda bir arkadaşı binmekte ve son 25 km.yi birlikte gitmektedirler. Akşamları da arkadaşıyle şehirden birlikte dönmekte ve arkadaşını sabah bindiği yerde indirmektedir. Sonra Veli Bey, otomobili, kiraladığı kalkış noktasına getirmekte ve 6 milyon lira ödemektedir. Veli Bey ve arkadaşının, masrafı adaletli biçimde bölüşmeleri için kaçar lira vermeleri gerekir?
 CEVAP
Veli Bey, otomobille 100 km, arkadaşı ise 50 km gitmektedir. Buna göre:
100 + 50 = 150
6 000 000 / 150 = 40 000
Veli Bey'in ödeyeceği;
100 x 40 000 = 4 000 000 TL
Arkadaşının ödeyeceği;
50 X 40 000 = 2 000 000 TL
RAKAMLAR
Yandaki şekillerin yerine, 1'den 5'e kadar rakamlar yazarak işlemleri tamamlayabilecek misiniz?
xy + zb = 75
cb+ yz = 73
yx + zx = 70
 CEVAP
54 + 21 = 75
31 + 42 = 73
45 + 25 = 70
1= b 2= z 3= c 4= y 5= x

ZEKÂ OYUNU
Aklınızda bir sayı tutun!
Bu sayıyı 4'le çarpın!
18 ilâve edin!
Çıkanı 2'ye bölün!
Sonuçtan 7 çıkarın!
3'le çarpın!
6'ya bölün!
Tuttuğunuz sayıyı çıkarın, netice hep 1'dir
ZEKA BULMACASI
Gördüğünüz 8 kalemden hiçbirinin boyunu değiştirmeden birbirine eşit büyüklükte 3 kare yapabilecek misiniz?

CEVAP:   

RAKAMLAR
Boş karelere 1'den 25'e kadar rakamları öyle yazın ki; yan yana, alt alta ve köşeden köşeye toplamları hep 65 olsun.     

CEVAP:   

RAKAMLAR
Sıfır'dan 15'e kadar sayıları, karelere öyle yerleştirin ki;
a) Yan yana, b) Alt alta,
c) Köşeden köşeye.
d) Koyu çizgilerle ayrılmış her 4 küçük kare içindeki rakamların toplamlarI hep 30 olsun. 
Sıfır'dan 15'e kadar sayıları, karelere öyle yerleştirin ki;
a) Yan yana, b) Alt alta,
c) Köşeden köşeye.
d) Koyu çizgilerle ayrılmış her 4 küçük kare içindeki rakamların toplamlarI hep 30 olsun.   

CEVAP     

YUMURTALAR
Bir masanın etrafında 15 çocuk ve masanın üstünde bir tabak içinde de 15 tane yumurta var. Her çocuk birer yumurta aldı. Tabakta daha bir yumurta kaldı, bu mümkün mü?     
CEVAP: Her çocuk kendi yumurtasını aldı. Sonuncu çocuk yumurtasını tabakla birlikte aldı.
BİLMECELER
1- Kan kırmızı, süt beyaz,
Fındık kabuğuna girer,
Kale kapısına sığmaz.   2- Bir kaşığa un koydum,
Ortasına kan koydum.   3- Mavi tarla üstünde,
Beyaz güvercin yürür.   4- İki dereden sel gelir,
Beş kardeş karşılar.
CEVAPLAR
1-Bilmecenin cevabı içindedir: (Kan, süt, fındık, kale.)
2-Mangal, Kül, Ateş.
3-Yelkenli.
4-Burun, El.
ZEKÂ BULMACASI
A, B ve C gibi 3 sepette bilyeler var. Aşağıdaki komutları sırayla yerine getiriyorsunuz:
1- C'deki bilyelerin yarısını alıp B'ye,
2- B'deki bilyelerin yarısını alıp A'ya,
3- C'deki bilyelerin üçtebirini alıp A'ya,
4- A'daki bilyelerin üçtebirini alıp B'ye,
5- B'deki bilyelerin yarısını alıp C'ye,
6- C'deki bilyelerin beşte birini alıp B'ye ekle. Şimdi bütün sepetteki bilyeler eşit oldu.
Acaba, başlangıçta her sepette kaç bilye vardı?
 CEVAP:
    A   B   C
İlk   3   15   18
1.   3   24   9
2.   15   12   9
3.   18   12   6
4.   12   18   6
5.   12   9   15
6.   12   12   12

SAAT KAÇTA
Veli okula yürüyerek giderken, yolun dörtte birine geldiğinde bir câmi yanından, üçte birine geldiğinde tren istasyonundan geçiyor. Câmi yanına geldiğinde saat 7.30, istasyona geldiğinde ise, 7.35 oluyor. Ali evden saat kaçta çıkıyor ve okula kaçta varıyor?
CEVAP: Câmi ile istasyon arasındaki yol, bütün yolun; 1/3-1/4=1/12'sidir. Veli, yolun 12'de birini 5 dakikada aldığına göre, yolun tamamını 5 x 12=60 dakikada, yâni 1 saatte alır. Bu duruma göre, evden saat 7.15 de çıkıp okula saat 8.15 de varıyor.
9 ÖRDEK
3 avcı, 3 saatte, 3 ördek vurabiliyorsa, 9 avcının 9 ördeği vurabilmesi için kaç saat lâzımdır?  CEVAP: 3 saat
ZİYÂFET GÜNÜ
Bir lokantaya 7 müşteriden; biri her gün, biri 2 günde bir, biri 3 günde bir, biri 4 günde bir, biri 5 günde bir, biri 6 günde bir, biri de 7 günde bir geliyor. Lokanta sahibi; "Hepinizin ilk defa bir araya geldiği gün ziyâfet benden olacak." der. Bu iş 30 Ekim 2000'de başladığına göre, ziyâfet tarihi ne zamandır?

CEVAP: Ziyafet zamanı, 420 gün sonra, 23 Aralık 2001, yâni bugündür.    (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7'nin EKOK'i 420'dir.)
KAÇ SAAT
Hızı saatte 180 km olan bir helikopter ve hızı saatte 120 km olan bir otomobil aynı anda, araları 600 km olan, A şehrinden B şehrine hareket ediyorlar. Helikopter yolunu tamamladıktan sonra geri dönüyor ve otomobilin olduğu yere gelince, tekrar onunla aynı yönde hareket edip B şehrine varıyorlar.
1-Helikopter, kaç km yol gitti?
2-Helikopter, kaç saat havada kaldı?
 CEVAP:
1-840 km yol gitti.
2-4 saat 40 dakîka havada kaldı.

KONUŞAN SAAT
Bir saatin üzerindeki bir tuşa basılınca, tarih ve saati sesli olarak, Türkçe söyleyebilmektedir. Söylediği şeyler ayın günü, ay, haftanın günü, saat ve dakîka. Her kelimeyi heceleyerek saatin hâfızasına kaydetmişler. Saat her heceyi ayrı ayrı telaffuz ediyor.
Acaba bu saatin hâfıza çipinde toplam kaç adet hece kaydedilmiş ve hangi hecelerdir? 
Meselâ: ON-Nİ-SAN-ÇAR-ŞAM-BA-YİR-Mİ-KIRK-BEŞ
CEVAP:   60 Adet
A   AL   BA   BAT   BE   BEŞ   BİR   CAK   CU   ÇAR
Dİ   DO   DÖRT   E   EL   EY   ĞUS   HA   İ   KA
KIRK   Kİ   KİM   KİZ   KUZ   LI   LIK   Lİ   LÜL   MA
MAR   MART   Mİ   MUZ   Nİ   O   ON   PA   PER   RA
RAN   SA   SAN   SE   SIM   Sİ   ŞAM   ŞEM   ŞU   TE
TEM   TI   TOS   TUZ   ÜÇ   YE   YIS   YİR   ZAR   Zİ

SU KAPLARI
Elimizde 3, 5 ve 8 litre su alan 3 kabımız var. 8 litre su alan kap dolu, diğerleri boş. Tam 4 litre suyu nasıl ölçeriz? 
 CEVAP:
3'lü    5'li   8'li
0   5   3
3   2   3
0   2   6
2   0   6
2   3   3
0   3   5
3   3   2
1   5   2
0   1   7
3   1   4

KÜP DOĞRAMA
Elinizdeki küp şeklinde bir patatesi, bıçak darbeleri ile dilimlere ayırmanız isteniyor. Ancak bir şart ile. Kesme işlemi her defâsında kübün tam 3 köşesinden geçmeli. Ne az ne de fazla. Bütün kesimler tamamlandığında küp kaç parçaya ayrılmış olur?   
CEVAP : 4 parça

HANGİ RENK
3 izciye 3'ü kırmızı, 2'si siyah 5 başlıktan, rastgele 3'ü giydiriliyor. İzcilerden hiçbirinin kendi başlığını görme ihtimâli yok. Onlardan kendi başlarındaki başlıkların rengini bilmeleri isteniyor...
Ancak bir durumda, izcilerden biri kendi başındaki başlığın rengini bilebiliyor. Bu hangi durumda olabilir?
 CEVAP: Karşısındakilerin ikisi de siyah giyerse, kendi şapkasının kırmızı olduğunu anlayabilir.
OBUR KUŞ
Bir pelikan kuşu, her gün bir önce yediğinden 6 balık daha fazla yiyerek, 5 günde toplam 100 balık yiyor. Birinci gün kaç balık yemiştir?
  (Cevabı: 8 balık yemiştir.
BORU
Bir kenarı 50 cm olan küp şeklinde bir kutu içine, çapları 25 cm ve boyları 50 cm olan 3 soba borusunu sığdırabilecek misiniz?     CEVAP...:

SU MU SÜT MÜ
Masada 1 bardak su ve 1 bardak süt var. 1 çay kaşığı ile, süt bardağından 1 kaşık süt alıp su bardağına döküyoruz. Sonra da su bardağından 1 kaşık su alıp süt bardağına döküyoruz. Son durumda, sütün içindeki su mu daha fazladır, yoksa suyun içindeki süt mü? 
* CEVAP**Su içindeki süt fazladır.
NE BİÇİM KAVGA
Aşağıdaki iki kişi kavga ediyor. Sağdaki, soldakine bıçağını saplamak üzeredir. Öyle birşey yapalım ki, soldaki, sağdakine bıçağını saplasın. Bu mümkün müdür?    

CEVAP: Ok işâretlerinin uç kısımlarından dış tarafını kapatırsak cevabı çözmüş oluruz.   

HALAT ÇEKME
Ali ile Mehmet beraber; Selim ile Hasan'ı kolayca çektiler. Ali ile Selim bir olunca; Hasan ile Mehmet'i güçlükle de olsa çektiler. Ali ile Hasan ve Selim ile Mehmet'in kuvvetleri denk geldi, yenişemediler.
Yarışmacıları kuvvet sırasına göre dizebilir misiniz?
CEVAP: 1-Ali, 2-Mehmet, 3-Selim, 4-Hasan.
MAZOT
Bir kamyon, A şehrinden B şehrine 300 litre mazot taşıyacak. A ile B arası 100 km'dir. Kamyonun deposu ancak 100 litre alabiliyor. Kamyon da her kilometre için 1 litre mazot tüketmektedir. Başka bir yerde mazot bulma ihtimâli de yok. Bu kamyon, B şehrine hiç mazot götürebilir mi? Götürürse en fazla kaç litre götürebilir? (Cevabı CEVAP : Kamyon B şehrine 40 litre mazot götürebilir. Önce 40 km yol gidip, 20 litre mazotu oraya bırakır. Bunu 2 defa daha tekrarlar.  Sonunda 60 km yolu bir seferde alır. (Daha başka çözümleri de olabilir.)
ESKİYEN LASTİKLER
27 000 km yolu araba ile gidecek olan bir kimse, arabasının lastiklerini yeniliyor ve yola çıkıyor.
12 000 km'de kullanılmaz hâle gelen lastiklerden, en az kaç tane yedek daha almalıdır?
(Cevabı, 8 değil)
BULMACANIN CEVABI
Her 3 000 km'de sıra ile bir lastik değiştirirse, 5 yedek lastikle yolu bitirir.
15 CEVİZ
Cemil'in 7, Ali'nin 8 armudu var. Hasan'ın ise hiç yok. Üçü birden armutları eşit olarak yerler. Hasan da yediği armutlara karşılık onlara 15 ceviz verir. Ali ile Cemil bu cevizleri armutların oranına göre, nasıl pay etmeleri lâzımdır? 
CEVAP: Cemil = 6, Ali = 9
ÇEŞMELER
4 çeşmeden 4 eve (A'dan A'ya; B'den B'ye; C'den C'ye ve D'den D'ye) boruları birbirine kestirmeden su götürebilir misiniz?    

ÜÇ KARE
Aşağıdaki şekilden, 3 kibrit çöpü çıkararak 3 kare yapabilir misiniz?     CEVAP

cevap 
Aşağıdaki toplamada her harf 1'den 9'a kadar bir rakamı ifâde etmektedir. Harflerin ifâde ettiği sayıları bulabilir misiniz?
A B C + D E F - G H I = 1 0 0
CEVAP: 485+312-697=100    257+189-346=100   Başka çözümleri de olabilir.
OTOMOBİLİN HIZI
Otomobilimle giderken, 2 rakamlı bir kilometre levhasına rastladım. Bundan bir saat sonra rastladığım kilometre levhasında aynı 2 rakam yer değiştirmiş olarak yer almıştı. Bir saat sonra rastladığımda ise, bu 2 rakamın arasında bir sıfır vardı. Otomobilimin saatteki hızı kaç km'dir? 
CEVAPLAR
Görülen levhalar:   Saatteki hız: 45 km.
16 61 106

RAKKASLI SAAT

Bir rakkaslı saat, her saat başında saat kaçsa o kadargonk vuruyor.
Bu saat, 4 gonk vuruşunu 3 saniyede yaparsa, 12 vuruşu kaç saniyede yapar?
                                                 CEVAP: 11 Saniye

180  cellotin genel / Genel Kültür / Türk Eğitim Sistemi : Şubat 28, 2007, 09:54:46 ÖÖ
T.C. MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ
TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL AMAÇLARI
Ülke kaynaklarının büyük bir kısmını tüketen Milli Eğitim Sistemi çeşitli alanlardaki amaçların gerçekleştirilmesinde etkin bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle ulusal sorunlar ve amaçlarla ile ilgili girişimlerin  genelde merkezini eğitim sistemi oluşturulmaktadır. Eğitimden beklenen toplumsal ve ekonomik işlevlerin önem ve öncelikleri hemen hemen aynıdır. Eğitim sisteminde planlama çalışmalarına başlamadan önce amaçların saptanması gerekir. Saptanacak amaçlar eğitim etkinlikleri ile ulaşılması istenilen hedef ve sonuçlardır. Eğitim sisteminin amaçları, sistemin politikasına ve işlevlerine uygun olarak, sistemin bütünlüğünü koruyacak, kendi içinde tutarlı ve temel ihtiyaçları karşılayacak şekilde saptanır. Eğitim sisteminin amaçları, Milli Eğitim Temel Kanunu’nda aşağıda yazıldığı şekilde belirlenmiştir.(Kanun No:1739)

I. GENEL AMAÇLAR
1379 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 2. maddesin de toplumun üyelerinde bulunması istenen “İdeal İnsan” nitelikleri Türk Milli Eğitiminin genel amaçları başlığı altında şöyle belirtilmiştir:   
Türk Milli Eğitiminin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini;
1.   Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;
2.   Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;
3.   İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak, böylece bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu arttırmak; öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır.
Yukarıda üç madde halinde yazılan Milli Eğitimin amaçlarını iyi insan, iyi üretici ve iyi tüketici yetiştirmektir şeklinde özetlenebilir.
Eğitimin amaçlarının hiyerarşi –kademeli- sınıflandırılmasında aşağıdaki gibi kademeleri oluşturan bir sıra görülür.

   Milli Eğitimin amaçları
   Okulun amaçları
   Dersin  amaçları
   Konunun amaçları

Milli eğitimin amaçları , hiyerarşisine en üst kademeyi oluşturan Milli Eğitim politikası ile tutarlı
olması gereken kapsamlı ve genel nitelikte olan amaçlardır. Bu amaçlar Milli Eğitim Temel Kanunu’nda üç madde halinde belirtilmiştir.
   Okulun amaçları, Milli Eğitimin amaçları ile tutarlı olarak her kademe ve türdeki okul için ayrı ayrı saptanır .Okulun amaçları okul yönetmeliklerinde yer alır.
   Derslerin amaçları, okulun ve dolayısıyla Milli Eğitimin amaçlarına uygun olarak geliştirilir. Derslerin amaçları okulların öğretim programlarında belirtilir.
   Konunun –Ünitenin- amaçları, kademeli, kademeli sıralamada en alt sırada bulunur Beklenen öğrenci davranışlarını tanımlayacak şekilde saptanan bu amaçlar üst kademelerdeki amaçların gerçekleşmesini sağlayacak şekilde ve tutarlı olmalıdır. Konu amaçları öğretmen tarafından saptanır ve günlük veya ünite planlarında ayrıntılı biçimde yer alır.

II.  TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN TEMEL İLKELERİ
Eğitim sisteminde planlama, uygulama ve değerlendirme etkinliklerinde esas alınacak ilkeler, sistemin amaçlarına ilişkin teoriler ve saptanmış amaçların doğrultusunda işleyişine yön veren kuramlardır. Eğitim sistemimizde yapılan çalışmalara rehberlik eden ve birer dayanak niteliği taşıyan on dört temel ilke Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 4-17. Maddelerinde aşağıda yazıldığı biçimde sıralanmıştır.(Kanun No:1739)

1.   Genellik ve Eşitlik İlkesi
2.   Ferdin ve Toplumun İhtiyaçları İlkesi
3.   Yöneltme İlkesi
4.   Eğitim Hakkı İlkesi
5.   Fırsat ve İmkan Eşitliği İlkesi
6.   Süreklilik İlkesi
7.   Atatürk İnkılap ve İlkeleri ve Atatürk Milliyetçiliği İlkesi
8.   Demokrasi Eğitimi İlkesi
9.   Laiklik İlkesi
10.   Bilimsellik İlkesi
11.   Planlılık İlkesi
12.   Karma Eğitim İlkesi
13.   Okul ve Ailenin İşbirliği İlkesi
14.   Her Yerde Eğitim İlkesi

1.   Genellik ve Eşitlik :   
   Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açıktır .Eğitimde hiçbir kişiye aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.(M.E. T. K. Madde 4)
2.   Ferdin ve Toplumun İhtiyaçları:
   Milli eğitim hizmeti, Türk vatandaşlarının istek ve kabiliyetleri ile Türk toplumunun ihtiyaçlarına göre düzenlenir.(M. E. T. K. Madde 5)
3.   Yöneltme:
   Fertler, eğitimleri süresince ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde ve doğrultusunda çeşitli programlara veya okullara yöneltilerek yerleştirilirler. Milli Eğitim sistemi, her bakımdan bu yöneltmeyi gerçekleştirecek biçimde düzenlenir.
   Yöneltme ve başarının ölçülmesinde rehberlik hizmetlerinden ve objektif ölçme ve değerlendirme metotlarından yararlanılır.(M. E. T. K. Madde 6)

4.   Eğitim Hakkı:
   Temel eğitim görmek her Türk vatandaşının hakkıdır. Temel eğitim kurumlarından sonraki eğitim kurumlarından vatandaşlar ilgi istidat ve  kabiliyetlerine ölçüsünde yararlanılır.(M. E. T. K. Madde 7)

5.   Fırsat ve İmkan Eşitliği:
   Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat eşitliği sağlanır. Maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek  eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla yollarda gerekli yardımlar yapılır. Özel  eğitime ve korunmaya muhtaç çocukları yetiştirmek için özel tedbirler alınır.(M. E. T. K. Madde Karizmatik

6.   Süreklilik:
   Fertlerin genel ve mesleki eğitimlerinin hayat boyunca devam etmesi esastır.
   Gençlerin eğitimi yanında hayata ve iç alanlarına olumlu bir şekilde yardımcı olmak üzere gerekli tedbirleri almak da bir eğitim görevidir.(M. E. T. K. Madde 9)

7.   Atatürk İnkılapları ve Türk Milliyetçiliği:
   Eğitim sistemimizin her derecede ve her türü ile ilgili ders programlarının hazırlanıp uygulanmasında ve her türlü eğitim faaliyetlerinde Atatürk İnkılâpları ve Anayasanın  başlangıcında ifadesini bulmuş olan Türk milliyetçiliği temel olarak alınır. Milli Ahlak ve milli kültürün bozulup yozlaşmasından kendimizi has şekliyle, evrensel kültür içinde korunup geliştirmesine önem verilir.
Milli birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak Türk dilinin, eğitiminin her kademesinde, özellikle bozulmadan ve aşırılığa kaçılmadan öğretilmesine önem verilir.(M. E. T. K. Madde 10)

8.   Demokrasi Eğitimi:
   Güçlü ve istikrarlı, hür ve demokratik bir toplum düzeninin gerçekleşmesi ve devamı için yurttaşların sahip olmalarını gereken demokrasi bilincinin, yurt yönetimine ait bilgi, anlayış ve davranışlarla sorumluluk duygusunun ve manevi değerlere saygının, her türlü eğitim çalışmalarında öğrencilere kazandırılıp geliştirilmesine çalışılır; ancak eğitim kurumlarında anayasada ifadesi bulan Türk Milliyetçiliğine aykırı siyasi ve ideolojik telkinler yapılmasına ve bu nitelikteki günlük siyasi olay ve tartışmalara karışılmasına hiçbir şekilde meydan vermez.(M. E. T. K. Madde 11)
9.   Laiklik:
   Türk eğitiminde laiklik esastır.(M. E. T. K. Madde 12)

10.   Bilimsellik:
Her derecede ve türdeki ders programları ve eğitim metotlarıyla ders araç ve gereçleri bilimsel ve teknolojik esaslara ve yeniliklere ve ülke ihtiyaçlarına göre sürekli olarak geliştirilir.(M. E. T. K. Madde 13)
11.   Planlılık:
   Milli eğitimin gelişmesi iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınma hedeflerine uygun olarak eğitim-istihdam ilişkileri dikkate alınmak suretiyle, sanayileşme ve tarımda modernleşmede gerekli teknolojik gelişmeyi sağlayacak, mesleki ve teknik eğitime ağırlık  verecek biçimde planlanır ve gerçekleştirilir.(M. E. T. K. Madde 14)
12.   Karma Eğitim:
   Okullarda kız erkek karma eğitimi yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklarına göre bazı okullar yalnızca kız veya erkek öğrencilere ayrılabilir.(M. E. T. K. Madde 15)
13.   Okul ve Ailenin İşbirliği:
   Eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleşmesine katkıda bulunmak için okul ve aile işbirliği sağlanır. Yardım ve bağışların alınma, sarf edilme ve denetleme şekli ve esasları Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.(M. E. T. K. Madde 16)
14.   Her Yerde Eğitim:
   Milli eğitimin amaçları yalnız resmi ve özel eğitim kurumlarında değil, aynı zamanda evde, çevrede, ,iş yerlerinde her yerde her fırsatta gerçekleştirmeye çalışır.Resmi, özel ve gönüllü her kuruluşun eğitimle ilgili faaliyetleri, milli eğitim amaçlarına uygunluğu bakımından Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimine tabidir.(M. E. T. K. Madde 17)

LİSE VE ORTAOKULLAR YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazetede Yayım tarihi ve Sayısı : 28/11/1964 – 11868

222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun;
9. maddesinin 1. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
''İlköğretim kurumları sekiz yıllık okullardan oluşur. Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır ve bitirenlere ilköğretim diplomasi verilir. " 16.08.1997-4306/K 1. md, aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 10 - İlköğretimin altı, yedi ve sekizinci sınıf öğrenimini ortaöğretim, kurumları bünyesinde yapmakta olanlar ile çıraklık eğitim merkezlerindeki öğrenciler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlarlar. 1997-1998 ders yılı başından itibaren sınıflara hiçbir şekilde öğrenci alınmaz.
Bazı derslerin öğretimini yabancı dille yapan okulların nazırlık sınıflarında başarılı olanlar ile 1997-1998 öğretim yılında okumaya hak kazananlar da zorunlu eğitimlerini bu okullarda tamamlarlar." 16.08.1997 - 4306/ K 2. md.  birlikte veya ayrı ayrı geçen ''ilkokul'' ile "ortaokul''ibareleri "İlköğretim, okulu olarak 16.08.1997 - 4306/ K 8. md.
6. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (1) ve (3) numaralı alt bentleri 8maddesi. 9. maddesinin ikinci fırkası, 14. maddesinin birinci fıkrasındaki "ilkokul ve ortaokulların birlikte veya ayrı oluşlarına" ibaresi, geçici 9. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. 16.08.1997 - 4306/1 K 9. md.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun:
6. maddesinin 2. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Milli eğitim sistemi, her bakımdan, bu yöneltmeyi gerçekleştirecek biçimde düzenlenir. Bu amaçla, ortaöğretim kurumlarına, eğitim programlarının hedeflerine uygun düşecek şekilde hazırlık sınıfları konulabilir." 16.08.1997 - 4306/K 3.md.
23. maddesine aşağıdaki 3 nolu fıkra eklenmiştir.
"3. İlköğretimin son ders yılının ikinci yarısında öğrencilere, ortaöğretimde devam edilebilecek okul ve  programların hangi mesleklerin yolunu açabileceği ve bu mesleklerin kendilerine sağlayacağı yaşam standardı konusunda tanıtıcı bilgiler vermek üzere rehberlik servislerince gerekli çalışmalar yapılır." 16.08.1997 - 4306/K 4.md.
24. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 24 - İlköğretim kurumları sekiz yıllık okullardan oluşur, Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır ve bitirenlere ilköğretim diplomasi verilir" 16.08.1f997 - 4306/K5.md. ; birlikte veya ayrı ayrı geçen "ilkokul" ile "ortaokul İbareleri" ilköğretimi okulu olarak değiştirilmiştir. 16.08.1997 - 4306/K 8.md. 25. maddesinin 1. fıkrası ile geçici 2.maddesi 16.08. 1997 - 4306/K 9.md.  4306 sayılı Kanun 18.08. 1997 tarih ve 23084 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

GENEL MADDELER
Madde 1 - Orta dereceli genel öğretim kurumları, ortaokul ve lise adını taşıyan iki kısımdan meydana gelir. Liseler öğrencilerini, yüksek öğrenime hazırlayan okullardır. Ortaokullar, öğrencilerini bir yandan lise sınıflarına ve orta meslek okullarına hazırlayan, öte yandan onlara ilkokul üstünde genel bilgiler veren okullardır. Liselerde ortaokul sınıfları da bulunabilir.

Madde 2 - Ortaokul ve liseler, eğitim ve öğretim işlerinde öğrencinin:
a) Türkiye Cumhuriyetinin, millî ahlakı benimsemiş ve olumlu bilim anlayışını kazanmış, çalışkan, yararlı bir yurttaşı olarak yetişmesini,
b) Müfredatı programlarla saptanan ve yüksek öğrenimi izlemek için gerekli bulunan bilgi ve kültür düzeyine erişmesini,
c) Bilgilerini uygulama alanında kullanma yollarını öğrenmesini ve ilerde meslek seçmesini kolaylaştıracak surette yeteneklerinin geliştirilmesini,
d) İyi alışkanlıklar, maharetler kazanmasını, ruhça ve bedence sağlam olmasını amaç sayar.

Madde 3 - Okul, bu amaçlara varabilmek için öğretim ve eğitim metotlarından, okul içinde yaratılıp yaşatılacak iş, çalışma, temizlik ve doğruluk havasından, millî hayatımızın okulun iç hayatına ulaştırılacak olaylarıyla, değerlerinden ve telkinlerinden yararlanır. Bu amaçlara ulaşmak için öğretmenlerin öğrenciye örnek olmaları gerekir.

Madde 4 - Lise ve ortaokullarda okutulan derslerin çeşitleri ve konuları müfredat programları ile saptanır. Her sınıfta derslere ayrılan haftalık ders saatleri programda bulunan ders dağıtma çizelgesinde gösterilmiş bulunan işlerinin bu çizelge ve programlar gereğince yürütülmesi zorunludur.

Madde 5 - Okulu müdür yönetir. Müdürün arkadaşlarına ve öğrencilere örnek olacak şekilde hareket etmesi, okulun elemanları ile iş birliği yapması istenir. Yönetim işlerinde müdürün yardımcıları; müdür yardımcıları, öğretmenler ve stajyer öğretmenlerdir. Bunlardan başka okullarda ihtiyaca göre, iç hizmetler şefi, katip ve hesap memuru, ders aletleri memuru, kitaplık memuru, ayniyat mutemedi ve yönetim memurları, vardır. Müdür, yönetim ödevlerini bu memurlara dağıtmaya ve gereğine göre ödevlerini değiştirmek üzere Valilik yolu ile Bakanlığa öneride bulunmaya yetkilidir.

Madde 6 - Müdür; kanun, yönetmelik ve emirlerin sınırı içinde okulun bütün işlerini çevirmeye, düzene koymaya ve denetlemeye yetkilidir. Bundan başka, müdür, okulun bina ve eşyasının korunmasını, iyi kullanılmasını, temizliğin ve düzenini sağlamak ve ilgili ödev sahiplerini yakından izlemekle de yükümlüdür.

Madde 7- Müdür; öğretim işlerini herhangi bir aksamaya meydan vermeden yürütür. Müdürün bu konudaki ödevleri şunlardır.
a) Ders yılı başında öğretmenlerden öğretimle ilgili yıllık bir plan almak, bu planların yıllık raporda tasarlanan  zamanlar içinde uygulanıp uygulanmadığını denetlemek ve izlemek, müfredat programlarında bitirilmeyen kısımları nedenleriyle birlikte Bakanlığa bildirmek,
b) Derslerin birbirleriyle ahenkli bir surette okutulmasını ve aynı ders zümresiyle ilgili öğretmenlerle, aynı sınıfta ders veren öğretmenler arasında iş birliği yapılmasını sağlamak,
c) Derslerin verimini artıracak maddî olanakları hazırlamak, okulda bulunan eşya ve ders araçlarından laboratuar ve işliklerden çalışma saatlerinde öğrencilerin yararlanmaları işini düzenlemek, bu amaçları çoğaltmak, okul dışından getirtilebilecek ders araçlarının sağlanmasına çalışmak, öğretmenlerin derslerinde bu araçları kullanmaları ve öğrencilerine de kullandırmaları işini önemle izlemek,
d) Öğrencilerin öğretmenleriyle birlikte yapacakları tabiat, çevre ve teknik kurumları inceleme gezilerini, eski eser ve müzeleri ziyaret gibi çalışmaları plana, programa bağlamak ve kolaylaştırmak, öğretmenleri bu hususta ödeve çağırmak, 57. maddenin (h) fıkrasında yazılı raporları zamanında toplayıp tarih sırasıyla ilgili oldukları bitim dalının dosyalarında saklamak ve dosyaları her ders yılında yenilemek,
e) Haftalık ders çizelgeleriyle öğretmen, müdür yardımcısı ve stajyerlerin nöbet çizelgelerini düzenlemek ye uygulamak. (Haftalık ders programlarında yapılacak değişiklikler önemli bir neden olmadıkça hafta başlarında yapılır. Değişikliklerin vaktinde öğretmen ve öğrencilere duyurulması gerektir.)
(Değişik: 19/00/1965 - 12027 s.R.G,) Haftalık ders yazýlýmının düzenlenmesinde eğitim bilim ilkeleri göz önünde bulundurulur. Çift öğretim usulü uygulanan okullarda öğretmenlere bir günde altı saatten fazla ders konulamayacağı gibi, öğretmenlerin bir haftalık ders saatlerinin bir ya da iki güne toplanması da doğru değildir.
f) Ders yılının çeşitli zamanlarında öğretmenlerin derslerini ve işlerini yakından izlemek (Bir yıl içinde her öğretmenin en az iki dersine girilmesi zorunludur)
g) Ders içi ve dışı çalışmalarda gördüğü eksiklikler ve alınması gereken tedbirler hakkında öğretmenlerle ayrı ayrı görüşmek; teftiş sonuçlarını saptayan bu amaçla hazırlanmış olan basılı raporları işlemek ve öğretmenlerin kişisel dosyalarına koymak, ders yılı içinde yapacağı bu incelemelere dayanarak görüşlerini her öğretmenin talim siciline yazmak, gerekli gördükçe öğretim işlerinin genel gidişi ve öğretim metotları hakkında zümre öğretmenleri ile ya da öğretmenler kurulunda görüşmeler yapmak,
h) Öğrencilerin laboratuar, atölye ve kitaplıklardan yararlanmaları için öğretmenlerin aldıkları tedbirleri yakından izlemek, öğretmenlerin öğrencilere yaptırdıkları yazılı ödevleri de ara sıra öğretmenlerden isteyerek bunların, bu husustaki yönetmelik ve emirlere uygun olup olmadığını incelemek;
i) (Değişik: 01/03/1993 - 2377 s.T.D.) Dersleri, kanun ve bu husustaki emirlere ve eğitim bilim kurallarına uygun olarak, ders yılı basında öğretmenlere dağıtmak ve düzenleyeceği ders dağıtım çizelgesini; incelemek ve onaylanmak üzere Valiliğe göndermek,
j) Okulla ilgili olağanüstü halleri, soruşturma sonucu beklemeksizin, hemen valiliğe bildirmek,
k) Gerek öğrenciler, gerek çevreyle ilgili eğitim, öğretim çalışmaları için, çalışma saatleri dışında da okuldan yararlanılması olanakları sağlamak bu arada evlerinde çalışabilme olanağı bulunmayan öğrenciler için, okul aile birliği ve okul koruma dernekleriyle iş birliği yapmak.

Madde 8 - Müdür, okulun eğitim ve disiplin işlerini düzenler, okulu, öğrencilerin çalışacakları, dersleriyle ilgili araştırma yapacakları, boş vakitlerini iyi kullanabilecekleri bir çevre durumuna getirecek tedbirleri alır. Bu hususta neler yapabileceği yönetmeliğin bu işlere ayrılan bölümlerinde gösterilmiştir.

Madde 9 - Müdürün genel yönetim işleriyle memur, öğretmen ve görevlileri atama yönetimiyle ilgili ödev ve yetkileri şunlardır:
a) Müdür; diplomaları, tasdiknameleri, belgeleri, sınıf geçme ve diploma defterlerini ilgili müdür yardımcılarıyla birlikte imza eder ve onaylar. Bunların doğruluğundan ortaklaşa sorumludur. .
Diplomalarda yalnız müdürün imzası bulunur; diplomaları müdür yardımcıları imzalamaz.
b) Müdür, okulun gider gerçekleştirme memurudur. Bu sıfatla harcama kağıtlarını ve bordroları onaylar ve bu memurluğun kanunlarla belirtilen sorumluluğuna taşır. Müdür, verilen özel yetkilerle "Verile Üstü" ödevini gördüğü zaman gider ve gerçekleşme memurluğu okulun müdür başyardımcısı ya da en kıdemli müdür yardımcısı tarafından yapılır.
c) Müdür, ayniyat işlerini, ilgili kanun ve yönetmeliklere çerçevesinde, yönetip denetler.
Müdür bu işlerinde:
a) Demirbaş eşya ve gereçlerinden ayniyat mutemedi olan memurla,
b) Demirbaş araçlarından varsa memuru, yoksa bu işle görevlendirilen öğretmenle,
c) Demirbaş eşyanın korunmasından, varsa memuru ya da Bakanlıkça görevlendirilmiş müdür yardımcısıyla yoksa okul müdürlüğünce görevlendirilen öğretmenle birlikte ortaklaşa sorumludur.
Sorumlulardan herhangi birinin ayrılması durumunda devir ve teslim sorumluluğu vardır.
d) (Değişik: 02/04/1970 tarih ve 68 sayılı Karar) Okul Müdürü: "Ayniyat Yönetmeliği" gereğince okul demirbaş eşya ve gereçlerinin sayılması için "Demirbaş Eşya ve Gereçler Sayım Komisyonu"nu zamanında ödeve çağırır. Sözü geçen yönetmelik gereğince okul ayniyat mutemetlerinin, sayımdan sonra hazırlayarak "Millî Eğitim Bakanlığı Levazım Müdürlüğü Bakanlık Ayniyat Muhasipliği"(1) adresine gönderecekleri tutanak ve çizelgelerin düzenlenmesini ve gönderilmesini sağlar.
e) Müdür, önerisi kendisine ait olan görevleri kanun ve yönetmelikler çerçevesi içinde önermeye, cezalandırmaya, gerektiğinde işlerine son verilmesini istemeye ve müdür yardımcısı ile memurların cezalandırılmalarını ve görevlerinin değiştirilmesini önermeye yetkilidir.
f) Müdür, memurlarla öğretmenlerden ödevlerini gereği gibi yapmayanlar hakkında önce kanuni yetkisini kullanır. Yetkisi dışında kalan durumları, olağanüstü nedenlerle işten el çektirilmesi gerekli görülen memur ve öğretmenlerin durumunu tezelden ilgili makamlara bildirir.
g) Müdür, geçici nedenler ya da özürleri yüzünden ödevlerinde gelmeyen öğretmenlerin yerine gerekli nitelikleri taşıyan ücretli öğretmenleri seçerek bunları işe başlatır. Ancak, işe başlatılan öğretmenin il onayı alınarak en kısa zamanda Bakanlığa gönderilir.

Madde 10 - Müdür, özel yönetmelik, emir ve kanunlarla kendisine verilen seferberlik, hava tehlikesinden korunma işlerini ve askerliğe hazırlık yönetmeliği hükümlerini yürütmekle yükümlüdür.
Madde 11- Müdür, öğretmenlerin meşru özürlerinden ileri gelen ve bir günü geçmeyen devamsızlıklarını yılda üç defa kabule yetkilidir.
Müdür, kabul etmediği bir özüre dayalı devamsızlıklarla, özürsüz devamsızlıkları kanunun verdiği yetkilerle işleme koyar. (2)

Madde 12- Müdür, devamsızlığı alışkanlık haline getiren öğretmenlerin durumunu saptayarak ilgili makarna bildirir.

MÜDÜR BAŞYARDIMCISI
Madde 13 - (Değişik: 20/05/1965 tarih ve 56 sayılı Karar) Başyardımcı okulun yönetimi bakımından müdürün en yakın yardımcısıdır. Müdür bulunmadığı zamanlarda kendisine vekalet eder. Müdürün her türlü izinliliğinde ayrıca bir vekil atanmadan müdürlük görevini yerine getirir. Müdürün vereceği emir ve yönergeleri uygular. Başyardımcının ödevlerinin başlıcaları şunlardır:
a) Başyardımcı, okulun yazı ve kayıt işlerini düzeninde yürütmekle görevlidir. istatistikleri ve hesap işlerinden başka işlerle ilgili çizelgeleri gününde hazırlar. Öğrenci dosyalarının düzgün tutulması için ilgilileri denetler ve izler.
b) Öğrenci karnelerini ve öteki belgeleri inceleyerek müdürle birlikte imzalar.
c) Okul müdürü, Verile Üstü ödevini gördüğü zaman gider gerçekleşme memurluğu ödevini yapar. Gider gerçekleştirme memurluğu müdür tarafından yapılan okullarda bütün ödeme ve harcama kağıtlarını inceleyerek paraf eder.
d) Okulun eğitim ve kılavuzluk işlerinin düzenlenip yürütülmesini sağlar.
e) Okulun disiplin işlerini düzene koyar ve bu işleri yakından izleyerek ilgilileri ödeve çağırır.
f) Okul disiplin işlerinin bozuk gitmesinden dolayı müdürden sonra sorumluluk kendisine düşer.
g) Başyardımcı, okul disiplin kurulunun başkanıdır.
h) Öğretmenlerin ve memurların, ödevlerine ve derslerine devamlarını yakından izleyerek ödevine geç gelen ya da gelmeyenleri yazı ile müdüre bildirir.
ı) Öğretmenlerin ve memurların ödevlerinden ayrılma ve ödevlerine başlama tarihlerini saptayarak ilgili memurlara bildirir. Öğretmenlerden ve memurlardan ödevlerine gelmeyenlerin özür tezkerelerini ya da hastalık raporlarını alır ve bunlar hakkında gereken işlemleri yapar.
i) Öğrencilerin devam işlerini izler, bu işlerle ilgili ödev sahiplerinin işlerini düzenler ve denetler. Okula gelmeyen öğrencilerin velileriyle haberleşir.
k) Sağlıkla ilgili ya da önemli nedenlerle izin isteyen öğrencilere bir günü geçmemek üzere izin verir. (Bir günden fazla izinler, müdür tarafından verilir.)
l) Başyardımcı, okulun muayene, demirbaş eşya ve ayniyat sayım komisyonuna başkanlık eder.
m) Askerlik yaşında olup da ertelenme hakkını kaybeden öğrencilerin künyelerini, bağlı bulundukları askerlik şubelerine bildirmek üzere hazırlar.

MÜDÜR YARDIMCILARI
Madde 14- Müdür yardımcıları, müdürün ve müdür başyardımcısının yardımcılarıdır. Müdür ve başyardımcı tarafından verilen emirleri yerine getirmekle görevlidirler. Okulun eğitim, yönetim ve yazı işlerinden müdür yardımcılarına verilecek ödevler ders yılı başında müdür tarafından ayrılarak yazı ile kendilerine bildirilir.
Müdür yardımcıları, bu ödevlerin eksiksiz olarak yapılmasından birinci derecede sorumlu olmakla beraber, kendilerine ayrılan ödevler ne olursa olsun okulun disiplin ve düzeninden, okul bina ve eşyasını korunmasından ve temizliğinden de ortak olarak ve ikinci derecede sorumludurlar.
Müdür yardımcıları, bu işleri izleyerek ve düzenleyerek yetkileri içinde gördükleri eksikleri düzeltir, yetkileri dışında kalanları da başyardımcıya ya da müdüre bildirirler.
Müdür başyardımcısı bulunmayan okullarda müdür başyardımcısının ödevleri müdür yardımcılarına dağıtılır. Bir müdür yardımcısı bulunan okullarda müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarıyla ilgili işler müdürle müdür yardımcısı arasında bölüşülür. Okul iç hizmetler şefi ya da bu ödevi yapan bir yönetim memuru yoksa bu ödevlerden bir kısmı ya da tamamı müdür yardımcılarına verilir.

İÇ HİZMETLER ŞEFİ
Madde 15 - Öğrenci sayısı bini aşan okullarda bir iç hizmetler şefi bulunur. İç hizmetler şefi, okul binalarının, okul eşya ve kuruluşlarının iyi korunması, düzeni ve temizliği gibi okulun bütün maddî işlerinden sorumludur. Bu İşleri düzeninde yürütmekle görevlidir. Bundan başka aşağıdaki ödevleri yapar.
a)   Okulun demirbaş eşya ve ayniyat sayım komisyonu ile muayene komisyonun tabiî üyesidir.
b) Okul hizmetlilerini seçerek müdüre bildirir. Okul hizmetlilerinin ödevlerini ayırır, işlerini denetler. Cezalandırılmalarını ya da işten çıkarılmalarını gerekli gördüğü hizmetlileri müdüre bildirir.
c) İç hizmet şefînin, okulun memurlarını denetlemek ve ödevlerini düzenlemek yetkisi vardır.

KATİP ve HESAP MEMURLARI
Madde 16 - Katip; müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı ve iç hizmetliği şefi tarafından kendisine verilen yazı ve daktilo işlerini yapar. Gelen ve giden yazılarla ilgili defterleri tutar; bu kağıtların asıl ya da örneklerini saklar, gerekenlere cevap hazırlar, işlemleri günü gününe sonuçlandırır.

Madde 17- Katip kendisine teslim edilen gizli ya da şahıslarla ilgili yazıların saklanmasından ve gizli kalmasından sorumludur.

Madde 18 - Memur, öğretmen ve hizmetlilerin sicil defterlerini tutar ve bunlarla ilgili değişmeleri günü gününe içler.

Madde 19 - Katibin hesap memurluğuyla ilgili ödevleri şunlardır:
a)  Satın alınacak ya da satılacak eşya ve gereçlerin eksiltme ve artırma şartlarını ve sözleşme projelerini hazırlamak,
b)  Müdür ya da müdür başyardımcısı tarafından bildirilen maaş ve hesap işleriyle ilgili olanları günü gününe işlemek ve gereken işlemleri yapmak,
c) Mutemet sıfatıyla kendisine verilen öndelikleri müdürden alacağı emirlere, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak harcamak ve hesabım zamanında kapatmak,
d)  Harcama kağıtlarını, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak hazırlamak ve bununla ilgili belgeleri, "Ayniyat Yönetmeliği"nin gerektirdiği faturaların örneklerini ve satın alma ya da sauna kararlarını dosya halinde saklamak,
e)    Ödenek, maaş, öndelik ve senet defterlerini tutmak,
f)   Her ay sonunda ödeme ve gider gerçekleşme çizelgelerini her malî yıl sonunda gönderilmekte olan üç numaralı istatistik çizelgesini hazırlamak,
g)  Okulun mutemetliğini yapmak; öğretmen, memur ve hizmetlilerin maaş ve ücret bordrolarını vaktinde hazırlamak; maaş ve ücretleri mal sandığından almak ve gününde sahiplerine dağıtmak,
h)  Ayrıca, mutemet bulunmuyorsa ayniyat mutemetliği görevini yapmak, bu görevin gerektirdiği defter ve dosyaları tutmak.

AYNİYAT İŞLERİ VE AYNİYAT MUTEMETLERİ
Madde 20 - (Değişik: 02/04/1970 tarih ve 68 sayılı Karar) Ayniyat mutemetleri okulun ayniyat hesap işlerini "Ayniyat Yönetmeliği" hükümlerine uygun olarak yürüten ve Bakanlık merkezindeki "Ayniyat Sorumlu Muhasipleri"nin mutemedi olan memurlardır. Bu memurlar, hesaplarını sorumlu muhasiplere ve okul müdürüne vermekle yükümlü oldukları gibi okul müdürünün emir ve yönetimi altında bulunurlar. Ayniyat mutemetleri, ayniyat hesap işleri ile birlikte kendilerine verilen eşya ve gereçlerin korunmasından ve iyi bakımından da sorumludurlar.
Okulların ayniyat işleri, memurlar arasındaki iş bölümü bakımından üç kısmına ayrılır:
a) Okulun ana demirbaş eşyası ile ilgili hesap işleriyle kullanmaya ve tüketilmeye yarayan eşya ve gereçlerin hesap işleri,
b) Ders aleti olarak kullanılan demirbaş eşyanın hesap işleri,
c) Demirbaş olan kitaplık kitaplarının hesap işleri. Görülecek ihtiyaca göre her üç bölüm ayniyat mutemedi olan bir memura verilebileceği gibi bu kısımlardan biri veya ikisi aynı mutemedin sorumluluğu altına da verilebilir. Bu bölümlerden her biri birden fazla ayniyat mutemedinin sorumluluğuna verilemez. Bu kısımlara birden çok memur atandığı zaman bunlardan biri ayniyat mutemetliği ödevini yapar, diğerleri de ona yardım ederler. Ayniyat mutemetle ileri veya bu işle görevlendirilmiş olan memurlar 2489 sayılı Kanunun l. maddesi gereğince kefalete bağlıdırlar.

Madde 21- Ayrıca, ayniyat mutemedi bulunmayan okullarda mutemetlikle ilgili ödevlerden 20. maddenin (a) fıkrasında yazılı olan işler okul katibi (.b) ve (c) kısımlarından gösterilen ödevler müdür yardımcıları ya da ödevleri Bakanlıkça uygun görülen ilgili ders öğretmenleri tarafından yapılır. Okul katibi bulunmadığı zaman (a) fıkrasında yazılı işler müdür ve yardımcılarından birine verilir.

Madde 22- Okullarda "Ayniyat Yönetmeliği" gereğince tutulması gereken demirbaş eşya ana defteri üç bölüme ayrılır ve aynı tutulur.
a)   Okulun ana demirbaş eşya ve kuruluşları ile demirbaş eşyadan sayılan gereçleri yazmaya yarayan (A) demirbaş eşya ana defteri,
b) "Ayniyat Yönetmeliği"nin demirbaş tamamına giren okulun bütün ders aletlerini ve gereçlerini yazmaya yarayan (B) demirbaş eşya ana defteri,
c) Okul kitaplığındaki kitapları yazmaya yarayan (C) demirbaş eşya ana defteri,

Madde 23- "Ayniyat Yönetmeliği" hükümlerine uygun olarak hazırlanan bu defterler ayniyat mutemetleri tarafından tutulur. Bu defterlerde sayfa numaraları bulunacak, her sayfa okul mührüyle mühürlenecek ve kaç sayfa olduğu da defterin birinci sayfasına yazılacaktır.Bu defterler okul kasasında ya da kilitli bir dolapta saklanır. Teftiş yetkisi olanlarla müdür ve müdür başyardımcısından ve ayniyatı saymak üzere toplanan komisyonlardan başkasına gösterilemez. Bu defterlerde kazıntı ve silinti bulunmaması ve öncelden ardıla, usulüne göre devredilmesi gerektir. Okullarda kitaplık kitaplarını, laboratuar ve işliklerde bulunacak ders aletlerini bilimsel esaslara göre sınıflamak ve okul demirbaşının sayımını kolaylaştırmak. amacıyla her demirbaş eşya ana defteriyle birlikte birer yardımcı defter tutulur. Bu defterlerin şekillerin ihtiyaca göre okullarca saptanır.

Madde 24- Okullarda demirbaş eşya mutemetliği birden fazla memur üzerinde bulunuyorsa "Ayniyat Yönetmeliğinin 11. ve 12. maddelerine göre hazırlanacak olan tutanak ve çizelgeler birleştirilir ve ilgili mutemetler tarafından birlikte imzalanır. Bu tutanak ve çizelgeleri müdür onaylayarak vaktinde Bakanlık Ayniyat Muhasipliğine gönderir.

Madde 25- Gündüzlü okullarda, ambar örgütü bulunmadığından yalnız "Kullanılan ve Yoğaltılan Eşya ve Gereçler Defteri" tutulur. Bu defter "Ayniyat Yönetmeliği"ne bağlı (l6) numaralı defter örneğine göre düzenlenir. Harcaması fazla olan okulların laboratuar ve işliklerinde harcamaların ayrıntılarını denetlemek üzere yardımcı defterler kullanılır.

Madde 26- "Kullanılan ve Yoğaltılan Eşya ve Gereçler Defteri"nde her eşya ve gereç için karşılıklı iki sayfa ayrılır. Bu sayfalardan birine giren ve öbürüne çıkan eşya ve gereçler yazılır. Aynı cins eşya ve gereçlerin fiyatları değişik olsa bile, aynı "giren eşya" sayfasına yazılır ve kendi değerleri üzerinden çıkarılır.

Madde 27- "Kullanılan ve Yoğaltılan Eşya ve Gereçler Defteri"nin "giriş"e temel olan "Müspet evrakı"; faturalar, sayım ve devir tutanakları; merkezden ve bir depo ya da basım evinden gönderilen eşya ve gereçleri için de gönderme pusulaları, tezkereler ya da bunların onaylı örnekleridir. "Çıkış"a esas olan "müspet evrakı"; eşya ve gereçlerle ilgili işlik, laboratuar şefleri, öğretmenler, başyardımcı ve iç hizmetler şeflerinin isteme tezkereleri, harcama yerini gösteren alındı tutanakları, deftere geçirilen ya da sayımdan noksan çıkan ya da dikkatsizlikle kırılan dökülen eşya ve gereçler için de ödendiğini bildiren belgeler, kaydının silinmesi ya da yok olmuş sayılmasını gösteren tutanaklardır.

Madde 28 - 25. maddede açıklanan kullanılan ve yoğaltılan eşya ve gereçler defterindeki eşya ve gereçler her malî yıl sonunda demirbaş eşya ve gereçler sayım komisyonu tarafından sayılarak kontrol edilir. Artık ya da eksik çıkan eşya ile yok edilen ve kaybedilen ya da ne için alınmışsa onun dışında harcanıp kullanılan eşya ve gereçler hakkında "Ayniyat Yönetmeliği" hükümleri uygulanır. (Ayniyat Muhasipleri Yönetmeliği 20. ve 21. maddeler).

Madde 29 - Ayniyat mutemetleri, istemeyerek, bile bile ya da dikkatsizlikle kırılan ya da kaybedilen eşya hakkında, öğretim yılı sonunu beklemeyerek gereken işlemi günü gününe yaparlar.

Madde 30 - Ayniyat mutemetliği ödevini yapan memur, öğretmen ya da yardımcılar okuldan ayrıldıkları zaman bu ödevlerini ve üzerlerinde bulunan eşyayı ardıllarına, ardılları yoksa sayım ve muayene komisyonuna, bu komisyon da toplanmazsa kurulacak üç kişilik geçici bir komisyona devir ve teslim etmek zorundadırlar. Devir ve teslim yapmayan memura maaş ilmühaberi verilmez. Mutemetlerin ölümü halinde durum, muayene ve demirbaş eşya ve komisyonunca saptanır ve yeni mutemede devir teslim edilir.

Madde 31- Müdürler, demirbaş eşyanın korunmasından sorumlu olduklarından okula mevcut eşya ve gereçleri, defterleri gereğince ardıllarına ve ardılları henüz işe başlamamış ise eşya sayım komisyonuna devir ve teslim ederler. İşe yeni başlayan müdür 15 gün içinde devir ve teslim atma işlerinin bitirildiğini bildiren bir tutanağı Bakanlığa göndermek zorundadır.

Madde 32- Okulun demirbaş eşya ve gereçleri Bakanlık emri olmadıkça, geçici dahi olsa, başka bir daireye verilmez, okul sınırları dışına çıkarılmaz. Okul kitaplığındaki kitaplar, okul idaresince düzenlenecek özel bir yönetmeliğe göre öğretmenlere ve öğrencilere verilebilir.

Madde 33 - Okul eşyası, okul sınırları içinde de olsa özet konutlarda kullanılmaz. Müdür evinin ya da ev olarak kullanılmak üzere ayrılan bölüğün demirbaş eşyası müdür tarafından tesellüm ve ardıla usulüne göre devredilir. Yeni müdürün burada oturması ve ailesi için gerekli olan okul eşyasını buraya götürmesi Bakanlığın iznine bağlıdır.

Madde 34- "Ayniyat Yönetmeliği" ile belirtilen ve bu yönetmelikte sözü geçen müspet kağıtlarla belge ve defterleri, ilgili memurlar saklamak zorundadırlar.

YÖNETİM MEMURLARI
Madde 35 - Yönetim memurlarına; iç hizmetler şefi, katip ve hesap memuru ile ayniyat mutemetlerinin ödevlerinden bir kısmı ya da tamamı, müdürün önerisi üzerine, Bakanlıkça verilir. Bu memur ve mutemetlere yardımcı olarak yönetim memurları atanır. Bu memurların ödevleri, yetki ve sorumlulukları, görecekleri ödevlerin sorum sınırı ile belirtilir.

DERS ALETLERİ ve KİTAPLIK
Madde 36 - Müdür, okullarla ilgili ders aletlerini nemden, tozdan ve başka etkilerden korumak için gereken tedbirleri alır ve öğretimde yararlanılacak yerleri sağlar. Aynı zamanda bu aletlerin korunması için ilgilileri yakından izler, ilgili öğretmenlerin derslerinde bu aletlerden yararlanmalarını düzene koyar.

Madde 37- Ders aletlerinin korunması, iyi kullanılması, öğrencilerin bu aletlerden yararlanmaları, bu aletlerle ilgili derslerin öğretmenlerine düşen bir ödevdir. Okulda aynı dersi okutan birden fazla öğretmen varsa bu öğretmenlerin aralarında iş birliği yapmaları, laboratuar, atölye ve aletlerden yararlanma işlerini bir plana bağlamaları gerekir.
Ayrıca, memur bulunmadığı zaman müdür bu öğretmenlerden birini ayniyat mutemedi seçerek eşyayı kendisine teslim eder.
Bu öğretmen, kaybolan ve kendisi tarafından dikkatsizlikle kırılan aletleri ödemekle yükümlüdür.

Madde 38 - Ders aletleri memur ve mutemedinin ödevleri şunlardır:
a)   Kendisine teslim edilen ders aletlerim korumak ve bu aletlerin saklandığı yerlerin düzenini ve temizliğini sağlamak,
b)   Öğretmenleri istedikleri aletleri belli zamanda ve kullanılacakları yerlerde bulundurmak ve dersten sonra öğretmenlerden teslim almak,
c)   "Ayniyat Yönetmeliği" hükümlerine uygun olarak ders aletleri ayniyat mutemetliği ödevini yapmak ve ders aletlerinin demirbaş eşya defterini tutmak,
d)    Ders aletleri ve gereçlerinin bilgi bölümlerine bölümlemeli bir defterini tutmak.

Madde 39 - Kitaplık memur ve ayniyat mutemedinin ödevleri şunlardır:
a) "Ayniyat Yönetmeliği" hükümlerine uygun olarak kitaplık ayniyat mutemetliği ödevini yapmak ve kitaplık demirbaş eşya ana defterini tutmak,
b) Kitaplık demirbaş ana defterinden başka kitapların bilgi bölümlerine göre bölümlemeli bir defterini ve kitapların yazar adlarına göre fişlerini düzenlemek,
c) Kitaplığı okul müdürünün uygun göreceği zamanlarda, öğrencilerin yararlanması için açık bulundurmak,
d) Kitaplık dışında okumak üzere kitap isteyen öğretmen ve öğrencilere özel yönetmeliğine göre kitap verip geri alma işini yürütmek.

Madde 40- Kadrolarında kitaplık memuru bulunmayan okullarda bu ödev öğretmenler kurulunun seçeceği ve müdürün ödevini onaylayacağı öğretmenlerden biri tarafından yapılır.
Bu öğretmen kaybolan kitaptan ödemekle yükümlüdür.

HİZMETLİLER
Madde 41- Okul hizmetlilerinin seçiminde ve çalışmalarında şu ilkeler göz önünde bulundurulur:
a) Okula alınacak hizmetlilerin, temiz, ahlaklı, sağlık durumları elverişli ve hastalıksız olmaları ve okuyup yazma bilmeleri şarttır.
b) Hizmetlilerin okul içinde, üst başlarının, el, ayak ve yüzlerinin temiz bulunmasına, tırnaklarının kesilmiş olmasına özen gösterilir. Erkek hademelerin saçlarının kesilmiş olması, kadınların saçlarının da derli toplu bulunması gereklidir.
c) Hizmetlilere temizlik işinin öğretilmesi ve kendilerinin okul, bina ve eşyasının korunması işine alıştırılmış olması gerekir.
d) Hizmetlilerden ödevine özürsüz olarak gelmeyenlerin gündelikleri verilmez. Ödevini iyi yapmayan hizmetliler önce uyarılır, dikkatleri çekilir; savsama ya da tembelliği devam eden hizmetlilerin bir günlükten 15 günlüğe kadar gündelikleri kesilir, ya da bu gibiler gerekirse işten çıkarılır. Kesilen gündelikleri usulüne göre Mal Sandığına yatırılır.
e) Hizmetliler okulda bulundukları sürece okul hekimi tarafından sık sık muayene edilir, bulaşıcı hastalıkları bulunanların, sakat oldukları anlaşılanların işlerine son verilir.

SATIN ALMA, MUAYENE VE TESLİM ALMA İŞLERİ, KOMİSYONLAR
Madde 42- "Artırma, Eksiltme ve İhale Kanunu" gereğince satın alma komisyonları şu suretle kurulur: (3)
a) Bir sorumlu saymana bağlı bulunan okulların ortak işleri için Bakanlığın atayacağı lise müdürünün başkanlığında pansiyonlu lise, ortaokul ve öğretmen okulu müdürlerinden ya da görevlendirecekleri kişilerden ve sorumlu saymandan meydana gelmek üzere bir komisyon kurulur. Komisyona katılacak okul müdürlerinin sayısı beşten fazla olursa Valiliğin önermesiyle Bakanlık bu müdürlerden beşini komisyon üyesi olarak seçer.
b) Bir sorumlu saymanlığa bağlı bulunan okulların yalnız kendi okullarını ilgilendiren satın alma işleri için satın alma komisyonu okul müdürünün ya da görevlendireceği kişinin başkanlığı altında sorumlu saymandan ve öğretmenler kurulunca bir yıl için seçilecek bir öğretmen üyeden meydana gelir.
c) Bir sorumlu saymanlığa bağlı bulunmayan okulların satın alma komisyonları, il merkezlerinde Millî Eğitim Müdürünün ya da görevlendireceği bir okul müdürünün başkanlığı altında defterdar ya da görevlendireceği bir memurla bir belediye meclisi üyesinden meydana gelir.
d)   İlçelerde satın alma komisyonu, ortaokul müdürü ya da görevlendireceği bir öğretmenin başkanlığı altında mal müdürü ya da görevlendireceği memurla, ilçe belediye meclisine ayrılan bir kişiden meydana gelir.
e)   İş; yapı, bayındırlık ve fen konuları ile ilgili ise bu komisyonlara Bayındırlık Müdürlüğünden bir fen memuru üye olarak katılır.
f)   Yukarıdaki paragraflarda gösterilen satın alma komisyonları "Artımla, Eksiltme ve İhale Kanun ve Yönetmeliği" ile "Muhasebe-i Umumiye Kanunu" ve "Ayniyat Yönetmeliği" hükümleri gereğince iş görürler.

Madde 43 - Her lise ve ortaokulda müdür başyardımcısının ya da müdür tarafından seçilecek bir müdür yardımcısının (pansiyonlu okullarda, pansiyonda ödevi olan yardımcılardan birinin) başkanlığı altında öğretmenler kurulunca bir yıl için seçilen iki öğretmenden (pansiyonlu okullarda, pansiyonda ödevi olan iki öğretmen ya da belleticiden), dahiliye şefi ve işle ilgili ayniyat mutemedinden kurulu bir "Muayene, Teslim Alma ve Sayım Komisyonu" bulunur. Komisyon, usulüne göre satın alınan eşya ve gereçlerin şartlaşma ya da sözleşmeler uyarınca muayenesini yaparak kabul ya da geri çevrilmesi hakkında gereken işlemi yapar. (Pansiyonlu okullarda dışarıdan gelen yiyeceklerin, başka maddelerin muayenesinde nöbetçi öğretmen ya da belletici de hazır bulunur.) Bu komisyon aynı zamanda "Ayniyat Yönetmeliği" hükümlerine göre her malî yıl sonunda demirbaş eşya ile kullanılmaya yarayan eşya ve gereçlerin sayım ve denetlenmesiyle ilgili ödevleri de yapar. Bu komisyonun muayene ve teslim alma işleriyle ilgili kararları okul müdürü tarafından onaylanır.

SAĞLIK İŞLERİ OKUL ve PANSİYON HEKİMİNİN ÖDEVLERİ
Madde 44 - Her okulda öğrenci ve personel sayısıyla oranlı olarak ücretli ya da maaşlı bir veya daha fazla sayıda hekim bulunur. Okul hekimi, her ders yılı basında okula yeni giren öğrencileri muayene ederek okula devam etmelerine engel hastalıkları olanları ayırır.

Madde 45 - Okul hekimi, her ders yılı İçinde yatılı ve gündüzlü bütün öğrenciyi birer birer muayeneden geçirerek sonuçların, her birinin dosyasındaki sağlık sayfasına yazar. Sağlık durumları bakım altında bulunmayı gerektiren öğrencileri ayırarak bir listesini müdürlüğe verir. Yatılı okullarda bu gibi öğrencilere verilecek güçlendirici besinleri ve ilaçları belirtir. Bu gibi öğrencileri sık muayene eder.

Madde 46 - Okul hekimi, prevantoryum ve sanatoryuma gönderilmeleri gereken öğrencilerin raporlarım düzenleyerek okul müdürlüğüne verir.

Madde 47 - Okul hekimi, yılda iki defa, okul beden eğitimi öğretmenlerinin yardımı ile, öğrencilerin boy ve ağırlıklarının, dosyalarındaki sağlık sayfalarına yazılmasını sağlar.

Madde 48 - Okul hekimi, her gün okul müdürünün belirteceği saatte okula gelerek okul tarafından muayeneye gönderilen öğretmen memur, öğrenci ve hizmetlileri muayene eder ve durumlarını bir deftere yazarak her biri hakkında gereken tedbirleri alır. Okul müdürünün gerekli gördüğü memur ve öğretmenleri evlerinde muayene eder.

Madde 49 - Okul hekimi, okulun revir ve eczanesini yönetir ve revirde yatan hastaları sağlık durumuna dönüştürmek için, gerekli ecza ve ilaçların her zaman okulda bulundurulmasını sağlar.

Madde 50 - Okul hekimi yiyecek ve içeceklerin cinsine ve ağırlığına dikkat eder. Yemek listelerinin düzenlenmesinde düşüncesini bildirir ve listelerin altını imzalar. Bundan başka okulun dershane, yemekhane, yatakhane, teneffüshane ve diğer kısımlarını sağlık bakımından sık sık denetleyerek gerekli gördüğü tedbirleri okul müdürüne bildirir.

Madde 51 - Hafif bir hastalık geçiren öğrenciler okul revirine yatırılır. Uzun süre dağıtılması (tedavisi) gerekenlerle azgın, ateşli ve bulaşıcı hastalıklara tutulanlar velilerinin yanına, ya da bir hastaneye, prevantoryum ya da sanatoryuma gönderilir. Bulaşıcı hastalıklardan bir sakınca olmadığını bildiren bir rapor getirmedikçe ve okul hekimi tarafından görülmedikçe okula devam ettirilmez.

Madde 52 - Okul yöneticileriyle öğretmen ve hizmetlileri, hafif hastalıkları dolayısıyla kendi yatak odalarında istirahat edebilirler. Ancak, bunların öğrenciye ayrılmış yerlerde yatmaları yasaktır. Bir haftadan fazla süren ya da azgın ve ateşli hastalıklarla bulaşıcı hastalıklara tutulanların mutlaka okul dışında dağıtılmaları (tedavi edilmeleri) gerekir.

Madde 53 - Okulda ya da çevresinde bulaşıcı ve salgın hastalıklar çıktığı zaman sağlık makamlarının verecekleri karara göre ve belirtilen süre içinde okul tatil edilir. Okul hekimi bu tatilde okul içinde alınacak tedbirleri alır, kendisi de denetler ve uygular. Okul içinde salgın bir hastalık çıktığı zaman bunu ve alınması gereken sağlık ve yönetimle ilgili tedbirleri yazı ile okul müdürlüğüne bildirilir.

Madde 54 - Okul hekimi, ders yılı sonunda, okulun genel sağlık durumunu ve ihtiyaçları, ders yılı içinde öğrenciler arasında çıkan hastalıklarla alınan tedbirleri ve öğrencilerin genel olarak sağlık durumlarıyla alınması gereken tedbirleri bildiren bir rapor düzenler. Bu raporun bir örneği, okul genel raporuyla birlikte Valilik yolu ile Bakanlığa gönderilir.

Madde 55 - Eczacısı bulunan pansiyonların eczane ve revir gereç ve aletlerinin yönetimi ile korunmasından eczacı sorumludur. Eczacı, hekim tarafından yazılan ilaçları hazırlamak, dışarıdan alınacakları vaktinde getirmek ve hastalara dağıtmakla yükümlüdür. Eczacı, revir ve eczane demirbaş eşya ve gereçleri hakkında "Ayniyat Yönetmeliği" ve bu Yönetmeliğin ayniyat işleri ile ilgili hükümleri içinde iş görür. Eczacı bulunmayan okullarda revir ve eczane ile ilgili ayniyat işleri okul hekiminin denetimi altında okul müdürlüğünce uygun görülecek memur tarafından yapılır.

ÖĞRETMENLER
Madde 56 - Öğretmenler kendilerine verilen dersleri okuturlar, bunlarla ilgili bütün uygulamaları ve deneyleri yaparlar. Serbest çalışma saatlerinde öğrencileri gözetlerler. Öğretmenler, dersler dışında okulun eğitim öğretim ve yönetim işlerine de canlı bir şekilde katılmakla; kanun, yönetmelik ve emirlerle saptanan ödevleri yapmakla yükümlüdürler. Öğretmenler, öğrencilerini yetiştirmek konusunda her fırsattan yararlanmalı, hizmet ruhu beslemeli, ödevden kaçınmamalı, öğrencilerine öğrenim işlerinde iyi bir yardımcı ve kılavuz olmalı eğitim işlerinde tutum ve davranışları ile örneklik etmelidirler.

Madde 57 - Öğretmenlerin öğretim işlerinde ödevleri şunlardır:
a)   Öğretmenler, her ders yılı basında müfredat programlarının, ders uygulamalarının (çevre tarihi eser, müze, teknik kurumlar vb. incelemeleri) ve deneylerin aylara dağıtılmasını gösterir bir plan hazırlayarak derslere başlamadan önce bir örneğini okul müdürüne verirler.
b)   Öğretmenler, derslerini yararlı bir şekilde vermek için, derslere hazırlıklı girmek ve okulda bulunan ders araçlarından ve okul kitaplığında bulunan kitaplardan öğrencilerini yararlandırmakla yükümlüdürler.
c)   Öğretmenler, öğrencilerini kişisel çalışmalara yöneltmek için tedbirler alırlar. (Bu hususta yerine göre tabiî çevreden, eski eserden, müzelerden, kitaplıklardan, işlik ve laboratuarlardan, dizartasyon ve ödevlerden, okulda düzenlenecek müsamere, müzik, spor ve bahçe çalışmalarından, okulda bütün öğretmenlerin elbirliğiyle yaratıp yaşatacakları çalışma havasından yararlanırlar, inceleme gezintilerinin bir plana göre yapılması, gidilecek kuruma önceden haber verilerek gereken tedbirlerin alınması, öğrencilere, görecekleri ve inceleyecekleri konular üzerinde bir plan verilmesi gerektir.)
d)   Aynı dersi okutan zümre öğretmenleri ve aynı sınıfta ders okutan öğretmenler sık sık toplanarak aralarında iş birliği yaparlar. Bu toplantılardan ilki ders yılı başında yapılarak bu maddenin (a) fıkrasındaki planlar incelenir.
e)   Öğretmenler, derslerde öğrencilerine "Yazılı Öğrenci Ödevleri Yönetmeliği" hükümetlerine göre ödev vermek ve bunları düzelterek öğrencilerine geri vermekle yükümlüdürler.
f)   Öğretmenler, imtihan yönetmeliğiyle kendilerine verilen ödevleri yapmak ayırtman seçildikleri okulların imtihanlarında hazır bulunmak zorundadırlar.
g)   Öğretmenler, verdikleri dersleri, yaptırdıkları ödevleri, yaptıkları deneyleri ve yoklama konularını her derste sınıf defterine yazarak imza ederler.
h)   Öğretmenler, dersçe laboratuarlarda ya da bir gezide yaptıkları ve yaptırdıkları deney ve uygulamayı her hafta sonunda müdüre bir raporla bildirirler.
i)   Öğretmenler, derse girince yoklamayı kendileri yapar, derste bulunmayanları ve bunların sayısını yazarak yoklama kağıdını imzalarlar.
j)   Öğretmenler, not defterlerini her zaman yarılarında taşımak, derse kaldırdıkları öğrencilere takdir edecekleri notları mürekkeple bu deftere yazarak o ders içinde öğrenciye bildirmek zorundadırlar. Yazılı yoklama kağıtlarına ve ödevlere takdir edilen notlar da bu deftere aynı suretle geçirilerek öğrencilere bildirilir.

Madde 58 - Öğretmenlerin eğitim işlerinde ödevleri şunlardır:
a) Öğretmenler; haftada bir gün nöbet tutarlar. Öğretmen sayışı elverişli olmayan okullarda okulun nöbetçi öğretmensiz kalmaması için nöbet işleri okul müdürü tarafından gereğince ayarlanır.
b) Öğretmenler, yönetimi öğretmenler kurulunca ya da okul müdürlüğünce kendilerine verilen öğrenci kurullarını yönetir ve her türlü eğitim çalışmalarına katılırlar.
c) Öğretmenler, öğretmen kurulu kararıyla kendilerine verilen sınıfın eğitim işlerini üzerlerine alırlar. Öğretmenler, bu sınıftaki çocukların, ayrı ayrı üstünlüklerini, kusurlarını ve yönsemelerini incelemeye çalışırlar. Eğitimini üzerlerine aldıkları sınıfın çocuklarının okul içi ve dışındaki durumları, davranışları; çalışmalarıyla yakından ilgilenirler. Okul müdürlüğü ile bu hususta sıkı bir iş birliği yaparlar. (Öğretmenlere, eğitimini üzerlerine aldıkları sınıflarda, elden geldiği ölçüde fazla ders verilir.)

Madde 59 - Okullarda nöbet birinci dersten yarım saat önce başlar, aralıksız devam ederek son dersten 15 dakika sonra biter.

Madde 60 - Birkaç okulda görevli olan öğretmen, maaşım aldığı okulda nöbet tutar. Valilik gerekli görürse, öğretmenin nöbet tutacağı okulu değiştirebilir.

Madde 61 - (Değişik: 31/01/1994 - 2400 s.T.D.) Okulun bina ve tesisleri, öğrenci mevcudu yatılı, gündüzlü, normal veya ikili öğretim gibi durumları göz önünde bulundurularak; öğretmenler, okul müdürü tarafından düzenlenen nöbet çizelgesine göre, normal öğretim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar. Öğretmen birden fazla okulda derse giriyorsa maaşım aldığı okulda, maaş aldığı okulda hiç dersi yoksa en çok dersinin bulunduğu okulda nöbet tutar. Hizmet süreleri bayanlarda 20, erkeklerde 25 yıl ve daha fazla olan öğretmenler ile hamile öğretmenlere doğumuna 3 ay kala ve doğumdan sonra 6 ay nöbet görevi verilmez. Ancak, 20 veya 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlerin sayıca fazla olduğu okullarda ihtiyaç duyulduğunda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.

Madde 62 - Nöbetçi öğretmenin ödevleri şunlardır:
a)   Okulun eğitim ve öğretim işlerinin düzenli olarak yürütülmesini sağlamak, öğrencilerin kişisel sorunlarıyla ilgilenerek gerekli yardımlarda bulunmak,
b)   Sabahleyin sobaların yakılıp yakılmadığını, akşamları sobaların ateşlerinin alınarak söndürülüp söndürülmediğini ve sabah temizliğinin yapılıp yapılmadığını denetlemek, eksikleri varsa tamamlatmak,
c)   Bahçede, koridorda, sınıflarda ve okulun diğer yerlerinde bulunan öğrencilere
gözcülük etmek (Birkaç nöbetçi öğretmen bulunursa müdür tarafından iş bölümü yapılır),
d)   Öğretmeni gelmeyen sınıfta bulunmak.

Madde 63 - Öğretmenlerin yönetim içlerindeki ödevleri şunlardır:
a) Okulun disiplin ve onur kurulu ile eğitim ve yönetim kurullarında kendisine verilen ödevleri yapmak,
b) Öğretmenler kurulu toplantısına katılmak,
c) Müdürün uygun bulacağı şekilde okulun öteki yönetim işlerine yardımcı olmak.

Madde 64 - Öğretmenler Tebliğler Dergisini okumakla yükümlüdürler.

Madde 65 - Öğretmenler, bütünleme imtihanlarından ve öğretim yılı başlangıcından bir gün önce göreve başlarlar.

Madde 66 - Okulun açılma tarihinde ve ders yılı içinde hastalık ya da pek önemli bir özür dolayısıyla ödevine gelmeyen öğretmenler, özürlerini üç gün içinde haber vermek zorundadırlar. Süresi içinde özürünü bildirmeyenler ya da özürleri okul müdürlüklerince kabul edilmeyenler hakkında kanunî hükümler uygulanır.
Öğretmenler bir günden çok tedaviyi ve dinlenmeyi gerektiren hastalıklarda özürlerini raporla belgelendirmek ve bir günlük olan hastalıklarını da bir tezkere ile okul müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar. Bir ders yılında bu hal üç defadan çok olursa rapor istenir. Sağlık raporlarının 782 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 315 -1-81 sayılı Müdürler Encümeni kararıyla Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca hazırlanıp 03/10/1953 tarih ve 8524 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan yönetmeliğe uygun bulunması gerekir.
Raporlarında, hemen dağıtım altına alınması ve görevinden ayrılması hakkında bir kayıt bulunmayan öğretmenler, raporları ilgili makamlar tarafından incelenip onaylanarak kendilerine tebliğ edilmedikçe görevlerinden ayrılamazlar. (4)

Madde 67 - Öğretmenlere, imtihanların devamı süresince ve ders yılı içinde kendi hastalıklarından başka ancak pek önemli sebeplerle izin verilebilir. Bir yıl içinde üç defadan çok olmamak üzere bir güne kadar olan özürlerin kabulü müdüre aittir. Daha çok izinler için kanunların genel hükümleri içinde işlem yapılır. Yaz ve dinlenme tatilleri dışında, öğretmenlerin görev yerlerinden ayrılmaları için izin almaları gerekir. Ancak, dinlenme tatilinde görev yerinden ayrılanlara bu süre için ders ücreti ödenmez (5)

Madde 68 - Öğretmenler, Ortaöğretim Kanununun 11. maddesi gereğince öğretim, eğitim ve bilim ödevinden başka bir ödev alamazlar. Kendi okullarından başka okullarda ek olarak öğretmenlik alacak öğretmenlerle ek olarak bilim, öğretim ve eğitimle ilgili bir işte çalışacak olan öğretmenlerin Bakanlıktan izin almaları şarttır.

Madde 69 - Öğretmenler, ayırtman ve öğretmen olarak görevlendirildikleri imtihan komisyonlarında ve okulda yapılan her türlü resmî toplantılarda bulunmak zorundadırlar. Görevlendirme ve toplantılar, yazı ile ilgililere duyurulur. Bu toplantılarda bulunmayanlara, derslerde bulunmayan öğretmenler hakkındaki hükümler uygulanır.

Madde 70 - Öğretmenler ders yılı sonundaki imtihanların bitiminden bütünleme imtihanlarının başlamasına kadar adreslerini yönetkesine bırakmak şartıyla izinlidirler. İzinlerini ve dinlenme tatillerini yurt içinde diledikleri yerlerde geçirebilirler. Yabancı memleketlere gideceklerin Bakanlıktan izin almaları gerekir. Üzerlerinde yönetim görevi olan öğretmenler yetkili makamlar tarafından görevle başka yere gönderilir ya da çağırılırlarsa yönetim görevinden ayrılmamış sayılırlar.

Madde 71 - Öğretmenler dersleriyle ilgili ders araçlarını laboratuar, işlik eşya ve gereçlerini, kitaplık kitapların korumak ve öğrencilerine de bu alışkanlığı vermekle yükümlüdürler. Ayrıca, özel memuru bulunmayan okullarda bu aletlerin ve kitapların korunmasından da sorumludurlar.

Madde 72 - Öğretmenlerin tuvaletlerinde ve giyimlerinde yalınlık, temizlik temeldir. Senli benli, özensiz ve ağır başlılıkla bağdaşmayan kılıklara yer verilmemelidir. Öğretmenler, öğrencilerin katıldığı okul dışındaki tören ve toplantılar da bu madde hükümlerine uymak zorundadırlar.

Madde 73 - Öğretmenlerin kendi okullarındaki öğrencilere özel ders vermeleri, başka okullar öğrencilerinden ya da dışarıdan olup da özel ders verdikleri öğrencilerin imtihanlarında bulunmaları yasaktır.
Özel ders vermek isteyenlerin bu husustaki yönetmelik hükümlerine uymaları şarttır.

Madde 74 - Öğretmenlerin imtihanlar dışında okulda öğrencinin bulunduğu yerlerde ve öğrenci karşısında sigara içmeleri yasaktır.
Öğretmen Kurulu Sınıf ve Zümre Öğretmenleri Toplantıları

Madde 75- Öğretmenler Kurulu, müdürün başkanlığında okulun bütün öğretmenleriyle stajyer öğretmenlerden meydana gelir. Müdürün bulunmadığı zamanlar başyardımcı ya da yardımcılardan birinin başkanlığı altında toplanır. Öğretmenler Kurulu, ders yılı basında, ders yılı içinde ve ders yılı sonunda müdürün çağrısı üzerine toplanır.

Madde 76 - Öğretmenler kurulunda, öğretim işlerinin düzenli yürütülmesi, okulun düzen ve disiplin işleri, öğrencilerin eğitim ve yetiştirilmeleri, kanı (kanaat) notlarının incelenme ve onaylanması gibi öğretim ve eğitim işleri ile müdürün saptayacağı, Bakanlığın bildireceği konular üzerinde görüşmeler yapılır. Öğretmenler kurulunun kararıyla saptanacak öğretim ve eğitim işleriyle ilgili konularda daha sonraki toplantıların gündemleri arasına alınabilir. Öğretmenler kurulunda stajyerlerin durumu üzerinde yapılan konuşmalar dışında kişisel ve meslek dışı konular üzerinde görüşme ve tartışma yapılmaz. Öğretmenliğe geçirilmesi söz konusu olan stajyer kendi hakkındaki toplantıya katılmaz.

Madde 77- Aynı dersi okutan zümre öğretmenleri aralarında sık sık toplanarak müfredat programlarının ve derslerin birbirine paralel olarak yürütülmesi; ders aletlerinden, laboratuar ve işliklerden, çevreden yararlanma işler programlaştırılması; öğrenci ödevleri ve ders yoklama isleri üzerinde anlaşma yapılması derslerde Bakanlıkça verilmiş yönergeler gereğince İzlenecek öğretim metotları gibi konular üzerinde görüşürler ve varacakları karartan müdürün onayından geçtikten sonra uygularlar.
Aynı sınıfta ders okutan öğretmenler, ara sıra toplanarak sınıf öğrencilerinin çalışma ve eğitim durumları üzerinde görüşerek gerekli tedbirleri alır ve uygularlar.

Madde 78 - (Değişik: 02/04/1970 tarih ve 68 sayılı Karar) Öğretime ve imtihanlara başlama ve son verme zamanları "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Orta Dereceli Okulların Sınıf Geçme ve İmtihan Yönetmeliği"nde belirtilen sürelere göre tespit edilir.
Gerekli hallerde bugünlerde yapılacak değişiklikler, Bakanlıkça zamanında Valiliklere duyurulur.

Madde 79 - Normal öğretim yapan okullarda dersler 45 dakikadır. Çift öğretim yapan okullarda ise 40 dakika olabilir. Ders araları okullarca saptanır. Derslerin başlama ve bitimle saatleri Millî Eğitim Müdürünün başkanlığında okul aile birliğinden de bir temsilci alınarak okul müdürlerince saptanır, ilçelerdeki okulların günlük çalışma çizelgeleri, şartlarına göre okul müdürlerince düzenlenir. Yaz ve kış dönemlerindeki çalışma durumu Millî Eğitim Müdürlerinin başkanlığında toplanacak okul müdürleri tarafından saptanır. Normal öğretim yapan okullarda öğleden önce 4, öğleden sonra 2 olmak üzere günde 6 saat ders yapılır. Çarşamba günleri öğleden sonra kol çalışmaları ve inceleme gezileri müzik, spor, müsamere ve izcilik çalışmaları vb. yapılır.

Madde 80 - (Değişik: 25/05/1983 tarih ve 85 sayılı Karar) Yaz tatili dışında okulların tatil zamanları şunlardır:
a) Haftanın resmî tatil günleri,
b) Cumhuriyet Bayramı tatili. (28 Ekim saat 13.00'de başlamak üzere 29 Ekim günleri)
c) Yılbaşı tatili: (l Ocak günü)
d) Yarı yıl tatili:( Her yıl Bakanlıkça hazırlanan çalışma takviminde belirtilir)
e) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. (1 gün)
f) Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı tatili: (19 Mayıs günü)
g) Zafer Bayramı: (30 Ağustos günü)
h) Ramazan Bayramı: (Arife günü saat 13.00'den başlamak üzere, 3,5 gün)
ı) Kurban Bayramı: (Arife günü saat 13.00'den başlamak üzere 4,5 gün)
i) Mahallî Kurtuluş Bayramı: (l gün)
Bu günlere sınav konulmaz. Ancak, soruları Bakanlıkça gönderilen sınavlar bu günlere rastlasa da yapılır.
Öğleden sonra tatil olan günlerde yarım gün yazýlýmı uygulanır.

Madde 81- Okulda ya da okulun bulunduğu yerde bulaşıcı hastalık çıkar ya da sel, deprem ve benzeri afetler olursa mahallî makamların ve kurulların gerekli görmeleri ve karar vermeleri üzerine okullar saptanan süre içinde öğretime ara verir ve durumu Bakanlığa bildirirler.

Madde 82- 80. ve 81. maddelerde açıklanan durumlar dışında öğretime ara verilmez.
Eğitim Çalışmaları ve Disiplin İşleri

Madde 83 - Okul müdürü, müdür yardımcıları ve öğretmenler gerek derslerde ve gerekse okulun genel hayatı içinde öğrencinin kişisel gelişmesine olanaklar hazırlamak, toplumsal eğitimlerini, yurt ve yardımseverlik ödev ve sorum olgularını besleyip güçlendirmek, ulusal ve toplumsal hayatın gerektirdiği iş bölümüne ve beraberliğe alıştırmak ve boş zamanlarını iyi kullanmalarını öğretmek için tedbirler almakla yükümlüdürler.

Madde 84 - Okulun bu amaçlara varabilmesi için öğrencilerin olabildiği kadar geniş ölçüde okul hayatına katılmaları ve kendi kendilerini yönetmeğe alıştırması gereklidir. Bunu sağlamak için okul işleri, okul içinde öğrenci arasında örgütler kurularak yerine göre, nöbetle ya da öğrenciler tarafından seçilerek ayrılacak öğrenci temsilcilerine yaptırılır. Öğrencilere yaptırılacak işlere ve kurulacak temsilciliklere örnek olmak üzere şunlar sayılabilir. Sınıf temsilciliği; okulun ve sınıfın temizliğine bakacak yatakhanelerin temizliği ve düzeni işlerinde çalışacak temsilciler, çamaşırhane, yatakhane, mutfak işlerine bakan temsilciler; dersliklerde,  laboratuar ve içliklerde öğretmenlere yardım edecek temsilciler, okul eşyasını ve binasını kısmı kısmı korumakla görevlendirilecek temsilciler.
Öğrencilere yaptırılacak olan bu ödevler, okulların ihtiyacına göre saptanır. Bu ödevlerin bir kısmı kimisi öğrenciler tarafından seçilen ve kimisi de okul yönetkesi ve öğretmenlerce ayrılan öğrenciler tarafından seçilen ve kimisi de okul yönetkesi ve öğretmenlerce ayrılan öğrenciler tarafından nöbetle, yapılır.

Madde 85- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ve değişikliklerden sonra 06/06/1983 tarih ve 2140 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan "İlkokul, Ortaokul, Lise ve Dengi Okullar Eğitici Çalışmalar Yönetmeliği" karşısında uygulama gücünü kaybetmiştir. Bu maddenin yerine işlerlik kazanan Eğitici Çalışmalar Yönetmeliğinin 17. maddesi şöyledir:
Madde 17- (Değişik, 10/09/1985 tarih ve 18864 sayılı Resmî Gazete öğretmenler Kurulu, ders yılı başında yapacağı toplantıda okulun türüne, seviyesine, imkan ve şartlarına göre, çevre ihtiyaçlarını da dikkate alarak aşağıda belirtilen veya Bakanlıkça uygun görülecek okullara duyurulan kollardan gerekli görülenlerin kurulmasına karar verir.
-   Yayın Kolu
-    Kültür ve Edebiyat Kolu
-    Müzik Kolu
-    Resim Kolu
-    Folklor Kolu
-    Müsamere ve Temsil Kolu
-    Kütüphanecilik Kolu
-    Yangın ve Diğer Tehlikeleri Önleme Kolu
-    Gezi ve İnceleme Kolu
-    Okul- İş Yerleri İlişkileri Kolu
-    Tutumlu Olma Kolu
-    Haberleşme Kolu
-    Okul Araç ve Gereçlerini Koruma Kolu
-    Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Kolu, Çocuk Esirgeme, Yeşilay vb. kollar. ,
-    Kızılay Kolu
-    Köycülük Kolu
-    Sağlık ve Temizlik Kolu
-    Toplum Kurallarına Uyma ve Görgü Kolu
-    Spor Kolu (oyun yuvası.)
-    Havacılık Kolu
-    Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma, Tanıtma ve Okul Müzesi Kolu
-    Fen ve Teknoloji Kolu
-    El Sanatları Kolu
-    Fotoğrafçılık Kolu
-    Büro Makineleri Bakım ve Tamiri Kolu . - Koleksiyonculuk Kolu
-    Bahçe İşleri Kolu
-    Ormancılık ve Ağaçlandırma Kolu
-    Hayvanları Koruma Kolu
-    Turizm ve Tanıtma Kolu
-    Trafik Kolu
-    İzcilik Kolu
-    Hava Gözlem Kolu
-    Beslenme Kolu
-    Vakıf Kolu
-    Satranç Kolu
-    Okulu Güzelleştirme Kolu
-    Kooperatifçilik Kolu
-    Su Ürünleri Kolu
-    Pulculuk Kolu
-    Halk Eğitimi Kolu
-    Sivil Savunma Kolu (Ek: 15/05/1989 tarih ve 233 sayılı TTK)
-    Çevre Koruma Kolu (Ek: 31/01/1990 tarih ve 8 sayılı TTK)
-    Okuma Alışkanlığı Kazandırma Kolu (Ek; 08/07/1992 tarih ve sayılı TTK)

Madde 86 - Öğrenci kollarının başkanlarından meydana gelen Kurula, Öğrenci Yönetim Kurulu adı verilir. Bu Kurul, Öğretmenler Kurulunca seçilecek bir kılavuz öğretmenin yönetiminde okuldaki eğitsel kol çalışmalarını düzenler.

Sayfa: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 »
domain

oyun sitesi program sitesi blog sitesi dizi sitesi

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!

Ocak 02, 2009, 11:34:19 ÖS